12 Δεκεμβρίου 2014

Ατοπικη δερματίτιδα- μια αρρώστια του σύγχρονου τρόπου ζωής

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια αρρώστια φαινόμενο του σύγχρονου τρόπου ζωής. Σε αυτό το συμπέρασμα έφτασα εγώ και όχι μόνο βέβαια.Και το κακό είναι πως αυτή είναι η μοναδική ανακάλυψη για αυτή την ασθένεια. Κανένας δεν ξέρει γιατί προκαλείται.

Έχω γράψει και άλλες φορές για την ατοπική δερματίτιδα και τις αλλεργίες που μας ταλαιπωρούσαν για μεγάλο διάστημα . Δυστυχώς κάποια εμπεριστατωμένη άποψη δεν βρήκα παρά μόνο ότι τα αλλεργικά συμπτώματα μύξα, βήχας,ατοπική δερματίτιδα και ευαισθησία στο αναπνευστικό υπάρχουν στο DNA μας και ανά πάσα στιγμή φουντώνουν λόγω ψυχολογικών,περιβαλλοντικών και διατροφικών παραγόντων. Ευτυχώς όπως φαίνεται καθώς μεγαλώνουμε τα συμπτώματα υποχωρούν δραστικά.

Διαβάζοντας όμως λίγο ανακάλυψα ανατριχιαστικά αποτελέσματα. Από ατοπική δερματίτιδα πάσχουν περίπου 50 εκατομ. Ευρωπαίοι. 1 στα 5 παιδιά παρουσιάζουν ατοπική δερματίτιδα με ένα ποσοστό 85% να είναι σε ηλικίες κάτω των 5 χρόνων. Και όλα αυτά λόγω του δυτικού τρόπου ζωής.Το χειρότερο όλων με την ατοπική δερματίτιδα είναι ότι διαταράσσει την καθημερινότητά μας.Η φαγούρα,κύριο χαρακτηριστικό επηρεάζει τον ύπνο αλλά και όλη της ημερήσια δραστηριότητά μας.Φανταστείτε κάποιον να ξύνεται συνεχώς ! Και ειδικά αν είναι παιδί ! Δεν μπορεί να κοιμηθεί καλά που σημαίνει μόνιμος εκνευρισμός για όλη την οικογένεια  αλλά και ένα παιδάκι που προσπαθεί να αντιληφθεί τι του συμβαίνει και γιατί. Είναι μια ασθένεια που δυστυχώς έχει έντονες ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε όλη την οικογένεια.

Ψάχνοντας βρήκα σαν μια μικρή ιστοριούλα που με απλό τρόπο μπορούμε να εξηγήσουμε στα παιδιά την ατοπική δερματίτιδα . Είναι η ιστορία του Λίπη και της Κάρα που έχει δημιουργηθεί από την εταιρεία La Roche-Possay.


Λίπι και Κάρα


Επίσης στο site της εταιρείας www.larocheposay.gr/infoatopy υπάρχουν όλες εκείνες οι πληροφορίες για να καταλάβουμε και να μάθουμε τι είναι η ατοπική δερματίτιδα.

Βασικό για την ατοπική δερματίτιδα είναι το δέρμα να μένει καλά ενυδατωμένο και να μην δημιουργούνται φλεγμονές οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αλλεργίες.

Inventive mommyΈνα από τα πολλά προϊόντα που κυκλοφορούν και στοχεύουν στην ενυδάτωση του δέρματος και στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας είναι το Lipikar Baume AP της Laroche Possay που δοκίμασα στο τζιτζίκι . Είναι ενυδατική κρέμα που βοηθάει στην αναπλήρωση των λιπιδίων του δέρματος και είναι κατά της φαγούρας και των ερεθισμών.
Η υφή της συγκεκριμένης κρέμας ευτυχώς δεν είναι πολύ βαριά όπως πολλών άλλων σκευασμάτων που κυκλοφορούν, δεν μένει στα ρούχα ή στα χέρια και απορροφάται πολύ καλά από το δέρμα.
Κυκλοφορούν πάρα πολλές κρέμες στην αγορά που μπορείτε να δοκιμάσετε. Το βασικό είναι να ενυδατώνει καλά και να μην προκαλεί παραπέρα ερεθισμούς όπως έτυχε σε εμάς με κάποιες άλλες κρέμες.Και βέβαια πάντα αξίζει να δώσετε μια ευκαιρία σε πιο φυσικές μεθόδους όπως σπαθόλαδο ή κεραλοιφές που έχω δοκιμάσει κατά καιρούς αλλά δυστυχώς δεν δούλεψαν σε εμάς.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές και σε κάθε περίπτωση να απευθύνεστε στον γιατρό σας.