11 Φεβρουαρίου 2013

Η στολή του Ιωσήφ


Αν και το παρακάτω κείμενο έχει να κάνει με χριστουγεννιάτικο πρότζεκτ , εντούτις μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο ειδικά τώρα τις απόκριες γαι όσες μανούλες θα θελήσουν να κάνουν μόνες μια στολή για τα παιδιά - και για τα μικρά παιδιά αλλά και τα "μεγάλα".Ένα κείμενο από την Κωνσταντίνα Κόττα.


 Όλα ξεκίνησαν με την ενημέρωση από τον παιδικό ότι ο μπόμπιρας θα παίξει το ρόλο του Ιωσήφ στη χριστουγεννιάτικη γιορτή!! Αποφάσισα ότι δεν θα δώσω €30-40 για έτοιμη στολή και ξεκίνησα να την κάνω μόνη μου… σχεδόν μόνη μου!! Ζήτησα την βοήθεια της καλής μου θείας που ήταν μοδίστρα και είχε την καλή τη ραπτομηχανή και τη γνώση να το κάνει!! Και κράτησα σημειώσεις για μελλοντική χρήση!!! Μελέτησα φωτογραφίες στο διαδίκτυο και αφού σχημάτισα μια ιδέα πήρα τα υφάσματα: σατέν φόδρα και σιρίτια (μαύρα και ασημί) και ένα κομάτι ύφασμα με σχέδιο που ήταν ρετάλι κουρτίνας από την μαμά μου. Συνολικό κόστος… ~€15!! Το αποτέλεσμα θα το κρίνετε εσείς αλλά εμάς (και το βασικότερο τον γιό μου!!!) μας ικανοποίησε!
Έτσι ένα απόγευμα κινήσαμε για την καλή μας θεία μαζί με τον μικρό και την μανούλα και τα υλικά…
 Για αρχή κόψαμε ένα τετράγωνο κομμάτι περίπου 1 x 1 m για την μαντήλα.
Μετά μετρήσαμε τον μικρό… ύψος από τους ώμους, μήκος χεριού, στήθος.


Και μετά ξεκίνησε η κατασκευή του πατρόν! Δεν είχαμε ριζόχαρτο κι έτσι το ρόλο ριζόχαρτου πήρε η εφημερίδα που ήταν διαθέσιμη!

 


 
 Στην ουσία σχεδίασε το μισό του σχεδίου και το έκοψε:
Δοκιμάσαμε το πατρόν στο περίπου πάνω στον μικρό και αφού είδαμε αν είναι οκ τα μέτρα διπλώσαμε το ύφασμα στα δύο και βάλαμε το πατρόν επάνω για να το μαρκάρουμε πριν να το κόψουμε:

  

 

 
  Το σταθεροποιήσαμε με καρφίτσες πάνω στο ύφασμα και ύστερα με ένα σαπουνάκι μαρκάραμε ( με αρκετό περιθώριο για την περίπτωση λάθους) το ύφασμα.


 

 

 

 
Πάλι αφήνοντας αρκετό περιθώριο κόψαμε το ύφασμα:
Και έτσι στο τέλος είχαμε δύο ίδια κομμάτια από το ύφασμα και τα  πιάσαμε με καρφίτσες για την πρώτη δοκιμή.


 

Αφού το φόρεσε ο μικρός και είδαμε ότι είναι οκ στα μήκη και το φάρδος το ανέλαβε η καλή μοδίστρα θεία για γάζωμα! Τελικά, ράψαμε τα σιρίτια στα μανίκια τον ποδόγυρο και την λαιμόκοψη και η στολή ήταν έτοιμη! Μ’ ένα κομμάτι από το ύφασμα της μαντήλας κάναμε το ζωνάρι και με λίγη φόδρα την κορδέλα για την μαντήλα.Το τελικό αποτέλεσμα: