26 Ιουνίου 2012

Με ξαγρυπνάς και σε ξυπνάω

Τρία συνεχόμενα βράδια το ξενύχτι πήγε σύννεφο.Τρεις μέρες είχαμε πυρετό από 37,5 ( που δεν θεωρείται πυρετός) μέχρι 39,5 (εκεί τρόμαξα).

Κοιμάμαι με τον μικρό οπότε καταλάβαινα όταν ανέβαινε ο πυρετός - ένιωθα σαν να είμαι δίπλα σε φούρνο και σιγά σιγά ανέβαινε η θερμοκρασία. Σε κατάσταση επιφυλακής συνέχεια ειδικά το βράδυ. Και να με παίρνει ένας γλυκός ύπνος και να ξυπνάω απότομα μήπως παρακοιμήθηκα και  για να δω αν έχει ανέβει ο πυρετός. Τι άγχος , τι νύστα , τι κούραση!.

Με ξαγρύπνησε ο μικρός για τα καλά και με άγχωσε.Με ξαγρυπνούσε αυτός , τον ξυπνούσα και εγώ τον έρμο για να του βάλω θερμόμετρο και να του δώσω αντιπυρετικό.Ευτυχώς ήταν καλοδιάθετος , έτρεχε και έπαιζε συνέχεια και έτρωγε κανονικά.Ίσως ο πυρετός ήταν και από τους τραπεζίτες του που άρχισαν να βγαίνουν ή μπορεί να ήταν καμία ίωση.

Αρκετές φορές βέβαια ο πυρετός δεν είναι κάτι σοβαρό αλλά είναι λόγω κάποιου απλού κρυώματος ή λόγω βήχα ή βέβαια λόγω δοντιών. Ειδικά εάν το παδί είναι ευδιάθετο μπορούμε να είμαστε λίγο πιο ήρεμοι.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δίνουμε στα παιδιά πολλά υγρά και βέβαια αντιπυρετικό. Η παλιά κακή πρακτική να το κάνουμε κρεμμύδι για να ιδρώσει και να πέσει ο πυρετός δεν ισχύει.Προσπαθούμε να κάνουμε το παιδί να αισθάνεται άνετα και με τα ρούχα του φορώντας του όσον το δυνατόν λιγότερα.

Επίσης το παγωμένο πανί στο μέτωπο είναι επίσης κακή πρακτική για την αντιμετώπιση του πυρετού.Και αυτό γιατί τα αγγεία συστέλλονται και δεν διευκολύνουν την πτώση της θερμοκρασίας στο σώμα μας.Ένα χλιαρό μπάνιο βοηθάει στο να πέσει ο πυρετός και να χαλαρώσει το παιδί.Δεν προσπαθούμε να κάνουμε τον γιατρό και αν νομίζουμε ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει μιλάμε με τον παιδίατρο μας.

Και βέβαια τα μωράκια και τα μικρά παιδιά φοβούνται όταν βήχουν , όταν έχουν πονοκέφαλο και γενικά όταν δεν είναι καλά. Αρά πολύ αγκαλιά και πολλά χάδια . 
Εάν δεν υπάρχει βελτίωση μέσα σε 2 με 3 τρεις μέρες - συνήθως 3 μέρες είναι ο κύκλος για τις ιώσεις - μιλάμε με τον γιατρό μας.

Και περαστικά μας.