11 Μαΐου 2012

Η ανατομία μιας πάνας

'Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε τις πάνες μιας χρήσεως για τα μωρά μας. Δυστυχώς τις χρησιμοποιούμε χωρίς δεύτερη σκέψη αν και τελευταία άρχισα να ακούω μαμάδες που χρησιμοποιούν βαμβακερές πάνες. Εδώ που τα λέμε είναι πολύ βολικές , μπαίνουν εύκολα,λερώνονται ,πέταμα .Τόσο απλά.
Θυμάμαι πριν γεννήσω σε συζητήσεις που είχα με μητέρες όλες μου λέγανε "ότι θα αποκτήσετε εξάνθημα και ίσως γίνει και έγκαυμα , θα χρησιμοποιήσετε και μελάνι ,θα βάζετε κρέμες και θέλει πολύ προσοχή " και διάφορα τέτοια. Διάβαζα για διάφορες πρακτικές που χρησιμοποιούν όλες οι μητέρες, ελαιόλαδο, σπαθόλαδο,αμυγδαλέλαιο ,για διάφορες κρέμες κλπ.Και αναρωτιόμουν  γιατί τόσος χαμός για κάτι απλό.
Οι ερεθισμοί και τα εγκαύματα είναι κατά κύριο λόγο από το πλαστικό που υπάρχει στις πάνες και δεν επιτρέπει να αναπνέει το δέρμα.
Αλλά τι υλικά και τι χημικά χρησιμοποιούν για την κατασκευή τους?  Δεν έβγαλα κάποια άκρη.
Στις συσκευασίες βέβαια δεν βρείτε τίποτα από τα χημικά που χρησιμοποιούν για τις πάνες ούτε και από τι υλικό είναι.Γιατί όμως τέτοια μυστικότητα?
Έκοψα μια πάνα για να δω τι στο καλό έχει. Πήρα μια επώνυμη πάνα και ιδού τα αποτελέσματα.


Η συγκεκριμένη έχει τρία στρώματα. Το εξωτερικό που είναι από πλαστικό με τα πλαϊνά που αποτρέπουν τις διαρροές.
Στη μέση υπάρχει ένα στρώμα από ένα υλικό που δεν μου φάνηκε για βαμβάκι γιατί τριβόταν.  Ρώτησα την χημικό ,που έχουμε στη δουλειά, αν αναγνωρίζει το υλικό .Η απάντηση ήταν ότι είναι επεξεργασμένο βαμβάκι . Και λέω επεξεργασμένο γιατί  κυρίως είναι βαμβάκι με πρόσθετα.(τι πρόσθετα άραγε!)


Το τρίτο στρώμα είναι γάζα επεξεργασμένη.Ψάχνοντας στο internet βρήκα ότι για τις πάνες δεν χρησιμοποιούν και φιλικότερα χημικά. 
Το πρώτο και καλύτερο είναι το πολυακρυλικό νάτριο (Sodium_polyacrylate ).Το συγκεκριμένο συστατικό είναι αυτό που κάνει τις πάνες τόσο απορροφητικές. Είναι μίξη κυτταρίνης  και κρυστάλλων πολυακρυλικού. Σίγουρα θα έχετε δει αρκετές φορές στο δέρμα του μωρού ή στην πάνα μπιλάκια gel.Έτσι γίνεται το πολυακρυλικό νάτριο όταν απορροφά μεγάλες ποσότητες υγρού. Στην συγκεκριμένη πάνα δεν τα έχω δει.Τα έχω δει σε άλλη επώνυμη.
Δυστυχώς όμως είναι ερεθιστικό και έχει συσχετισθεί με αναπνευστικά προβλήματα. Το συγκεκριμένο συστατικό το χρησιμοποιούσαν και στα ταμπόν αλλά το αντικαταστήσανε.
Σε μερικές πάνες χρησιμοποιείται τριβουλτυτίνη( Tributyltin) είναι αντιμυκητιοκτόνο. Είναι πολύ ερεθιστικό και τοξικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι υπεύθυνο για ορμονικές διαταραχές.
Μι ακόμη ομάδα χημικών που χρησιμοποιούνται στις πάνες είναι οι διοξίνες . Χρησιμοποιούνται στο στάδιο της λεύκανσης και είναι εξαιρετικά επικίνδυνες ενώσεις που ευθύνονται για καρκινογενέσεις και τερατογενέσεις.
Υπάρχουν και διάφορα άλλα χημικά και χρώματα που χρησιμοποιούνται για τα αυτοκόλλητα, για τα χρώματα, καθώς και αρώματα.( εκείνη η μυρωδιά της πούδρας)
Γράφοντας τα παραπάνω  άρχισα να αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να χρησιμοποιούν τέτοια χημικά για την παραγωγή βρεφικών πανών.Και το πιο περίεργο είναι γιατί δεν αναφέρουν στις συσκευασίες τους τι χρησιμοποιείται? Μήπως είναι πολλά τα λεφτά Άρη και για ακόμα μια φορά παίζουν με τη υγεία μας?
Πάντως με την βοήθεια της χημικού στην δουλειά μου θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε λίγο παραπάνω το θέμα..Ελπίζω να βρούμε κάτι παραπάνω.Οψόμεθα!!