9 Μαΐου 2012

Γλυκοπατάτες

Γλυκοπατάτα λοιπόν .
Ένα λαχανικό το οποίο δεν το έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα σχεδόν καθόλου και γι αυτό δεν καλλιεργείται κιόλας  - μόνο στην Πελοπόννησο σε μικρές φυτείες νομίζω.
Δεν έχει καμία σχέση με την πατάτα .Έχει συνήθως πορτοκαλί χρώμα και έχει γλυκιά  γεύση που θυμίζει λίγο κάστανο.
Η διατροφική της  αξία ς είναι πολύ μεγάλη και η γλυκιά γεύση τους  τις κάνει ιδανικές και για μωρά.
Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, Β-καροτένιο ,Ε και ποτάσσιο.Είναι πολύ εύπεπτη και πλούσια σε σίδηρο και ασβέστιο
Μια μέτρια γλυκοπατάτα έχει και λίγες θερμίδες , μόνο 140 που την κάνει ιδανική για δίαιτα ( έρχεται καλοκαίρι μην ξεχνιόμαστε). 'Εχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που την κάνει ιδανική τροφή για τους διαβητικούς.
Σύμφωνα με το Nutrition Action Health  την κατατάσσει πρώτη και με διαφορά στις καλύτερες τροφές.
Είναι από τις τροφές που μπορούν να εισαχθούν νωρίς στο διαιτολόγιο του παιδιού όπως και η πατάτα και να συνδυαστεί και με φρούτα και με λαχανικά.Η κρεμώδης υφή της και η γλυκιά γεύση της μπορεί να αντικαταστήσει τις έτοιμες παιδικές κρέμες μόνη της ή σε συνδυασμό με φρούτα ή λαχανικά.
Ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψετε την γλυκοπατάτα είναι να την ψήσετε.Μπορεί κάλλιστα να γίνει και βραστή και τηγανητή.Συνδυάζετε πολύ καλά με :

Μήλα
Ροδάκινα
Αχλάδια
Καρότα
Γλυκιά κολοκύθα
Κινόα
Φακές 
Κοτόπουλο
Μοσχάρι
Γιαούρτι

Το μόνο αρνητικό είναι η τιμή της που είναι λίγο τσουχτερή. Τελευταία την αγόρασα 2,35€ και όπως προείπα δεν υπάρχουν ελληνικές.

Μια συνταγή που την λάτρεψε ο μικρός μου είναι γλυκοπατάτες στο φούρνο με περίπου μπεσαμέλ
Θα χρειαστείτε
8 γλυκοπατάτες
5 κουτάλια της σούπας βούτυρο
1/2 φλιτζάνι αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
2 φλυτζάνια νερό  & 1 3/4 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλο ( όχι απαραίτητο)
Μπορείτε να προσθέσετε εάν θέλετε λίγη κανέλα και μοσχοκάρυδο

Σε ένα βουτυρωμένο ταψί βάζετε τις γλυκοπατάτες
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο και ανακατέψτε το με το αλεύρι καλά
Προσθέστε σιγά σιγά το νερό , το γιαούρτι , τον ζωμό και τα μπαχαρικά
Ανακατεύετε συνεχώς για 15 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά ( να ανακατεύετε συνεχώς γιατί κολλάει)
Ρίχνετε το μίγμα πάνω στις γλυκοπατάτες και ψήνετε σε  προθερμασμένο φούρνο για 2 ώρες περίπου στους 180 βαθμούς.