5 Απριλίου 2012

Νηστεία, για μια καλύτερη διατροφή

Εν όψη της Μεγάλης Εβδομάδας  λίγο πολύ όλοι θα νηστέψουμε.Τι σημαίνει όμως νηστεία , γιατί έχουμε χάσει λίγο τα αυγά και τα πασχάλια.
Καταρχήν νηστεία και ειδικά της Σαρακοστής είναι η πλήρης αποχή από προϊόντα ζωικής προέλευσης κρέας, γάλα,αυγά και παράγωγα αυτών και δύο φορές στο διάστημα αυτό ψάρι - του Ευαγγελισμού και των Βαΐων.
Για την ιστορία η νηστεία είναι μια ανατολίτικη συνήθεια. Στους αρχαίους ασιατικούς λαούς και στους Αιγύπτιους τη νηστεία την επέβαλλαν θρησκευτικοί λόγοι. Προκειμένου να ετοιμαστούν οι πιστοί για τη συμμετοχή τους σε θρησκευτικές τελετές ή για να τιμήσουν ή για να εξιλεώσουν κάποιο θεό έπρεπε να απέχουν γενικά ή μερικά από τροφές.Στους αρχαίους Έλληνες η νηστεία ήταν μάλλον περιορισμένη. Την νηστεία ασκούσαν προπάντων οι ιερείς, οι βασιλείς και οι στρατηγοί προκειμένου να θυσιάσουν.Οι Εβραίοι νήστευαν χωρίς να τους το επιβάλλει κανένας θρησκευτικός κανόνας.Οι Ρωμαίοι νήστευαν κυρίως σε εθνικές στιγμές που οι κάτοικοι των διαφόρων πόλεων κατέφευγαν στη δοκιμασία της νηστείας για να προκαλέσουν τη θεία βοήθεια.Οι Άραβες και άλλοι Μουσουλμάνοι νηστεύουν κατά το μήνα Ραμαζάν (ο 9ος του ισλαμικού σεληνιακού έτους) και πριν της εορτής του Μπαϊράμ δεν τρώνε απολύτως τίποτα από της ανατολής μέχρι τη δύση του Ηλίου, τη νύκτα όμως επιτρέπεται να τραφούν. (Πηγή :http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1)
Βασικά η έννοια της νηστείας είναι - κατά την θρησκευτική έννοια - η εγκράτεια στην κατανάλωση τροφίμων.Η ίδια η λέξη νηστεία προέρχεται από το στερητικό "νη" και το "εσθίω" που σημαίνει οικειοθελής αποχή από το φαγητό. Επειδή δεν καταναλώνουμε κάποιο είδος τροφής δεν σημαίνει ότι αρχίζουμε να τρώμε ,κοινώς να σαβουριάζουμε,ότι άλλο βρούμε μπροστά μας. Τι νόημα έχει να  δηλαδή να τρώμε αντί για κασέρι από γάλα  κασέρι από σόγια ή να πίνουμε γάλα σόγιας.Η χωρίς όρια κατανάλωση τροφής δημιουργεί προβλήματα και αυτός είναι ο σκοπός της νηστείας ως διατροφή.
Πάντως διατροφικά η νηστεία ή ακόμα σε εβδομαδιαία βάση ( αυτό που έκαναν οι παλαιότερες) Τετάρτη και Παρασκευή μόνο λάδι, συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα της νηστείας είναι η μεγάλη πρόληψη φυτικών ινών οι οποίες δυστυχώς λείπουν από την καθημερινή μας διατροφή.Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για έναν πιο προσεγμένο τρόπο διατροφής και να βάλουμε ξανά στο τραπέζι μας πιάτα που τα έχουμε ξεχάσει ή που δεν τα τρώμε συχνά όπως τα όσπρια,ταχίνι,ταραμά ελιές και φυσικά ο χαλβάς.
ΠΡΟΣΟΧΉ!!!
Παν μέτρον άριστον.